sobota, 14 grudnia 2013

Olej kokosowy spożywczy czy kosmetyczny? - porównanie

Chyba wiele z nas przy zakupie oleju do pielęgnacji włosów i ciała zastanawia się, który wybrać – spożywczy czy kosmetyczny.  Nie wszystkie oleje mają swoje spożywcze odpowiedniki, ale jeśli takie istnieją to ich cena jest dużo niższa. Dlatego jeśli tylko mam wybór, to raczej wybieram oleje spożywcze (no może z wyjątkiem oleju arganowego – ten zawsze kupuję kosmetyczny).

Jakiś czas temu dostałam w prezencie urodzinowym olej kokosowy kosmetyczny l’orient, a że do tej pory zawsze kupowałam go w wersji spożywczej, postanowiłam sprawdzić czym się między sobą różnią. Oba moje oleje są nierafinowane.

olej kokosowy spożywczy kosmetyczny, który olej kokosowy wybrac


Przede wszystkim cena: olej spożywczy jest 4 razy tańszy od oleju kosmetycznego. 100 gramów oleju kosmetycznego kosztuje tyle samo co 400 gramowy słoik oleju spożywczego. Cena obu to ok 35-40 zł.
Konsystencja: olej kokosowy kosmetyczny jest dużo twardszy od oleju spożywczego, jeśli w łazience jest trochę chłodniej to jest tak twardy, że trzeba go dosłownie wydrapywać paznokciami. Olej spożywczy nie ma aż tak zwartej konsystencji, stosuje się go dużo wygodniej. Po nałożeniu na skórę oba pozostawiają na skórze identyczną tłustą warstwę.

olej kokosowy spożywczy kosmetyczny, który olej kokosowy wybrac


Kolor: olej kosmetyczny jest mlecznobiały, olej spożywczy jest bardziej przezroczysty, lekko białawy.
Zapach: oba oleje pachną kokosem delikatnie i bardzo naturalnie, jednak zapach oleju kosmetycznego jest dużo słabszy, olej spożywczy pachnie bardziej intensywnie.

olej kokosowy spożywczy kosmetyczny, który olej kokosowy wybrac


Wydajność: mogło by się wydawać, że skoro olej kosmetyczny ma bardziej zwartą konsystencję, będzie bardziej wydajny, ale niestety tak nie jest – potrzeba go dokładnie tyle samo co oleju spożywczego, żeby np. posmarować ciało, lub nałożyć na włosy.

I najważniejsze – właściwości: oba oleje działają dokładnie tak samo, nie widzę między nimi żadnej różnicy. Oba dobrze nawilżają, pozostawiając na skórze lekko tłustą warstwę. Nie będę tutaj pisać o wadach i zaletach oleju kokosowego, w tym poście chciałam tylko przeanalizować różnice między olejem kosmetycznym a spożywczym.


Jak widać nie trzeba przepłacać kupując olej kosmetyczny, skoro dużo taniej możemy kupić olej spożywczy o identycznych właściwościach. Ponadto kokosowy olej spożywczy ma jeszcze jeden duży plus – można używać go w kuchni np. do smażenia (podobno jest bardzo zdrowy). 

3 komentarze:

  1. Nie jest zdrowy. Nie wolno go jeść Niebezpieczne podnosi poziom niezdrowego cholesterolu. Przeprowadzono badania i już miesiąc zastąpienia rzepakowego kokosowym powoduj drastyczne zmiany

    OdpowiedzUsuń
  2. https://youtu.be/eD_O8LqvuOw

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń