Chyba wiele z nas przy zakupie oleju do pielęgnacji włosów i
ciała zastanawia się, który wybrać – spożywczy czy kosmetyczny. Nie wszystkie oleje mają swoje spożywcze
odpowiedniki, ale jeśli takie istnieją to ich cena jest dużo niższa. Dlatego
jeśli tylko mam wybór, to raczej wybieram oleje spożywcze (no może z wyjątkiem
oleju arganowego – ten zawsze kupuję kosmetyczny).
Jakiś czas temu dostałam w prezencie urodzinowym olej
kokosowy kosmetyczny l’orient, a że do tej pory zawsze kupowałam go w wersji
spożywczej, postanowiłam sprawdzić czym się między sobą różnią. Oba moje oleje
są nierafinowane.
Przede wszystkim cena: olej spożywczy jest 4 razy tańszy od
oleju kosmetycznego. 100 gramów oleju kosmetycznego kosztuje tyle samo co 400
gramowy słoik oleju spożywczego. Cena obu to ok 35-40 zł.
Konsystencja: olej kokosowy kosmetyczny jest dużo twardszy
od oleju spożywczego, jeśli w łazience jest trochę chłodniej to jest tak
twardy, że trzeba go dosłownie wydrapywać paznokciami. Olej spożywczy nie ma aż
tak zwartej konsystencji, stosuje się go dużo wygodniej. Po nałożeniu na skórę
oba pozostawiają na skórze identyczną tłustą warstwę.
Kolor: olej kosmetyczny jest mlecznobiały, olej spożywczy
jest bardziej przezroczysty, lekko białawy.
Zapach: oba oleje pachną kokosem delikatnie i bardzo
naturalnie, jednak zapach oleju kosmetycznego jest dużo słabszy, olej spożywczy
pachnie bardziej intensywnie.
Wydajność: mogło by się wydawać, że skoro olej kosmetyczny
ma bardziej zwartą konsystencję, będzie bardziej wydajny, ale niestety tak nie
jest – potrzeba go dokładnie tyle samo co oleju spożywczego, żeby np.
posmarować ciało, lub nałożyć na włosy.
I najważniejsze – właściwości: oba oleje działają dokładnie
tak samo, nie widzę między nimi żadnej różnicy. Oba dobrze nawilżają,
pozostawiając na skórze lekko tłustą warstwę. Nie będę tutaj pisać o wadach i
zaletach oleju kokosowego, w tym poście chciałam tylko przeanalizować różnice
między olejem kosmetycznym a spożywczym.
Jak widać nie trzeba przepłacać kupując olej kosmetyczny,
skoro dużo taniej możemy kupić olej spożywczy o identycznych właściwościach. Ponadto kokosowy olej spożywczy ma jeszcze jeden duży plus – można używać go w kuchni np. do smażenia (podobno jest
bardzo zdrowy).
Nie jest zdrowy. Nie wolno go jeść Niebezpieczne podnosi poziom niezdrowego cholesterolu. Przeprowadzono badania i już miesiąc zastąpienia rzepakowego kokosowym powoduj drastyczne zmiany
OdpowiedzUsuńhttps://youtu.be/eD_O8LqvuOw
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń